De Oordhoeve

In de boerderij de Oordhoeve wonen we zelf, met veel plezier. Inmiddels is de boerderij ook grotendeels naar ons zin verbouwd;het is helemaal ons plekje.

Op het erf staan veel schuren en gebouwen die we allemaal in gebruik hebben. Uiteraard de verbouwde koeienstal in de kapschuur : onze trots. Daarin is de grote ruimte voor (creatieve) activiteiten en gezamenlijke koffie/lunchpauze.Er is ook een klein kamertje, waar even gerust of een rustig gesprek gevoerd kan worden. In de kapschuur zit ook de stal, met de hokken voor geiten en schapen als ze binnen staan, en de cavia's. Er is een garderobe en een spoelkeuken. In de aangebouwde schuur staan wat kippenrennen en de indoor-konijnenhokken.


Bij een boerderij hoort een moestuin. Ook de Oordhoeve heeft een moestuin. Dat is een mooi onderdeel van de dagbesteding. Er is ook een boomgaardje met zo'n 30 fruitbomen. Met de opbrengst van tuin en bongerd is in de keuken van de kapschuur natuurlijk wat lekkers te maken. Wat dacht je van appeltaart...?

Op het erf staat een kolossale walnotenboom. Daaronder is het in de zomer goed toeven aan onze buitentafels, om te werken, of koffie en lunch te genieten.
In de kas kan in het vroege voorjaar al begonnen worden met de voorbereidingen voor het plantseizoen. De kas staat bij de bloementuin, met rotstuintje en vijver, die we in 2009 en 2010 hebben aangelegd. Aan de andere kant van de kas is eenfruittuin met aardbeien, bramen, frambozen en bessen.

De werkplaats biedt plek aan de machines voor houtbewerking (houtdraaibanken, kloofmachine, zaagtafels etc) waar onze deelnemers veel mee aan het werk zijn. Daarnaast de schuur waarin ons brandhout ligt opgeslagen.

Voor op het erf nog een schuur die we gebruiken voor als pottenbakkersatelier. Mincke is in 2015 klaar met haar opleiding tot keramist aan de SBB in Gouda. In deze schuur is ook een ruimte die we gebruiken als winkel annex expositieruimte.

Om het huis heen ligt een prairietuin waarin het hele jaar door steeds wisselende planten en grassen bloeien. Ook een flinke vijver nodigt uit om naar te kijken.

We hebben een viertal weitjes waar de dieren kunnen grazen. In een daarvan staan naast onze twee ezels ook 10 hoogstamfruitbomen.